Proč zavést pravidla pro chov bojových plemen psů?

Bloger Michal Malý napsal článek „Zavede ČSSD psychotesty pro poslance?". Autor blogu zapomněl na to nejdůležitější. Proč pan poslanec Jeroným Tejc otevřel diskusi o zavedení pravidel chovu bojových plemen?

Článek „Zavede ČSSD psychotesty pro poslance?" 

Podotýkám, že psa nevlastním, ale mám spoustu přátel, kteří i bojová plemena mají. Je pravda, že případů poranění nebo zabití člověka psem ve srovnání např. se zraněnými a usmrcenými při dopravních nehodách není mnoho. To ovšem neznamená, že je správné ponechat bez právní úpravy jejich chov. Každý z nás si určitě vybaví televizní záběry zohavených lidských tváří po útoku psa. V horším případě smutné příběhy usmrcených dětí, které si jen tak hrály na pískovišti.

Nechci brát nikomu právo vlastnit psa a to ani bojového, ale svoboda jednoho končí, kde začíná svoboda druhého. Proto se chci bez obav svobodně pohybovat po ulicích, parcích a jiných veřejných prostranstvích, aniž bych musel mít obavu, že nějaký narušený jedinec nezvládne svého psa a ten mne či komukoli jiného obrátí svět v doživotní trauma. Jaká mají být pravidla chovu těchto plemen musí říci kynologové a další odborníci. Nikdo se přeci nepozastavuje nad tím, že řídit auto mohu jen s řidičským průkazem, vlastnit zbraň mohu jen se zbrojním průkazem nebo třeba myslivcem také nemůže být každý... etc.

Úkolem práva je mimo jiné i prevence a ochrana. Ochrana lidského života a zdraví přeci stojí za zavedení alespoň nějakých pravidel pro chov bojových plemen. A to i kdyby měla zachránit ročně třeba jen jediný lidský život, tak rozhodně nejsou zbytečná!

Autor: Michal Bortel | neděle 6.4.2008 2:00 | karma článku: 12,21 | přečteno: 1634x