Žena není inkubátor bez mozku, ale svobodná bytost!

Místopředseda KDU-ČSL David Macek zahájil otevřeným dopisem Václavu Klausovi veřejnou diskusi na téma právní úpravy potratů u nás. Zviditelnění před programovým sjezdem KDU-ČSL mu vyšlo, ale....

Postavení ženy v lidské společnosti prošlo bouřlivým vývojem. My muži si už ani neuvědomujeme, že na začátku lidské civilizace, kdy člověk neznal oheň, železo a další nástroje, zabezpečovala obživu žena. Člověk byl vegetarián a ženy sbíraly pro obživu tehdejšího společenství plody přírody. Bylo to období tzv. matriarchátu.

Nástupem patriarchátu a dominance mužů se změnilo i postavení ženy. Prošlo obdobím útlaku i právní emancipací. Dávno jsou pryč doby, kdy v našich zeměpisných šířkách žena nebyla téměř nic. Zplození potomka je dnes věcí společného rozhodnutí muže a ženy. U nechtěných dětí sice nejde o promyšlené rozhodnutí, ale o „vědomou aktivitu, o níž každý ví, kam může vést".

Odmítám návrat do dřevních dob a chci, aby otázka zda přivést na svět dítě bylo věcí společného rozhodnutí muže a ženy. To hlavní slovo musí mít z principu žena, neboť na ní je alespoň z počátku hlavní tíha (biologicky daná) péče o dítě. Rovnováha je přeci základním principem každého funkčního celku. Odmítám degradovat ženy na pouhý inkubátor bez mozku a vlastní vůle.

Autor: Michal Bortel | pátek 28.3.2008 0:24 | karma článku: 34,82 | přečteno: 3763x