Senzace! Každý občan zákonodárce!

Chcete si napsat vlastní zákon? Jde to! Každý občan naší krásné země je zákonodárce. Že je to světový unikát a je skutečně právem zaručené, že všichni občané mají zákonem zaručenou proceduru, jak prosadit svůj návrh zákona? Ano. Jsme jediná země světa, která se hlásí k zastupitelské parlamentní demokracii a přitom mají všichni občané možnost prosazovat své návrhy zákonů. Jak se to stalo?

Při schvalování tzv. reformy veřejné správy v roce 2000 došlo ke vzniku 14 krajů. V rámci reformy byl přijat i nový zákon č. 129/2000 Sb., o krajích, který upravuje fungování krajské samosprávy. V zákoně o krajích opsali poslanci ustanovení o právech občanů obce a mezi práva občanů kraje zařadili i právo předkládat návrhy, podněty a připomínky orgánům kraje. Příslušný krajský orgán je povinen je vyřídit bezodkladně, nejdéle však do 60 dnů, jde-li o působnost krajského zastupitelstva, nejdéle do 90 dnů. (§ 12 odst. 2, písm. e) zákona o krajích.

 

Každé krajské zastupitelstvo má Ústavou dané právo zákonodárné iniciativy ve vztahu k Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Občan má právo předložit krajskému zastupitelstvu jakýkoli návrh a může tak předložit i návrh zákona. V praxi by to mohlo fungovat třeba tak, že napíši zákon. Měl by být sepsán, podle legislativních pravidel vlády. Pošlu prostřednictvím hejtmana k projednání krajskému zastupitelstvu. To má, jak jsem již uvedl 90 dnů na projednání. Mám tak zákonem zaručeno, že můj návrh zákona bude projednán krajským zastupitelstvem. Když ho schválí putuje návrh přímo do Poslanecké sněmovny.

 

S malou nadsázkou řečeno – od vzniku krajů jsem všichni poslanci, jen to máme o jeden stupínek složitější. Poslanec navrhuje zákony přímo, my musíme přes krajská zastupitelstva. Nelíbí se vám nějaký zákon? Nekřičte, napište si vlastní. Teď už víte, jak na to!

Autor: Michal Bortel | středa 19.3.2008 14:30 | karma článku: 13,02 | přečteno: 1172x
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1757x
advokát