Klaus: ústavní cestou neznamená s Topolánkem

Prezident Václav Kaluse dnes stručně reagoval na vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka, řekl: "Budu postupovat ústavní cestou.", což ovšem znamená....

že prezident přijme demisi premiéra a pověří dočasně vládu v demisi správou země. Další ústavní krok prezidenta je jmenování nového premiéra. Tolik ústavní cesty. Nikde není psáno, jak má prezident nového premiéra hledat, ani koho může novým premiérem jmenovat. Co to znamená?

Hysterie, kterou předvádí představitelé ODS ohledně toho, koho by měl prezident pověřit sestavením nové vlády, zejména výroky - "neumíme si představit, že by Mirek Topolánek nesestavoval další vládu" či "věříme, že prezident bude respektovat ústavní tradice a pověří předsedu nejsilnější strany" etc., napovídá možné tušení dalšího vývoje.

Pro připomenutí, když sestavoval Stanislav Gross novou vládu musel přinést 101 podpisů pro nový kabinet, než byl prezidentem jmenován premiérem. Kombinace této zvyklosti a předsednictví nejsilnější parlamentní strany může být klíčové. Mirek Topolánek je totiž pouze předsedou nejsilnější parlamentní strany. 101 podpisů ovšem nemá šanci přinést. V tomto světle se může jevit vyjádření prezidenta jako naopak velmi otevřené a hysterie ODS pochopitelná. Co se bude dít? Uvidíme ve čtvrtek. 

 

Autor: Michal Bortel | úterý 24.3.2009 22:55 | karma článku: 15,04 | přečteno: 1359x