Potratová pilulka RU-486. Více svobody pro ženy!

Čeští gynekologové hodlají znovu otevřít diskusi nad legalizací potratové pilulky RU486. Jsme jednou z mála zemí EU, která tento moderní lék doposud nelegalizovala...

Před časem jsem napsal blog „Žena není inkubátor bez mozku, ale svobodná bytost!" Právo ženy na svobodné rozhodnutí donosit dítě jednoznačně podporuji. Podle dostupných informací pilulka jen doplňuje škálu možností, jak pod lékařským dohledem ukončit nechtěné těhotenství. Ovlivní produkci ženských hormonů tak, že dojde k relativně šetrnému potratu. Mnozí odborníci tvrdí, že tento způsob ukončení těhotenství je mnohem příznivější pro zdraví ženy než chirurgicky provedený potrat.

Neznám důvody, které vedly v minulosti k tomu, že tento lék nebyl doposud u nás povolen. Jsem toho názoru, že všechny dostupné moderní metody, které jsou šetrnější k lidskému zdraví než doposud známe, stojí za podporu. Zvláště když v ostatních zemí naprosto běžně fungují. Nevidím jediný důvod, který by měl omezovat svobodnou volbu ženy pro způsob provedení potratu. Mnozí tvrdí, že jde o etický problém. S tím nemohu souhlasit. Jednou se naše společnost rozhodla zákonem umožnit provádění potratů, tak proč nyní vracet diskusi do bodu legalizace potratů.

Ženy mají jasné právo rozhodnout o tom, jestli dítě donosí. Stejně by měly mít i právo rozhodnout o způsobu provedení potratu, zvláště existuje-li více možností - chirurgický zákrok nebo moderní potratová pilulka. Více svobody pro ženy! Jsem pro legalizovat potratovou pilulku RU-486.

Autor: Michal Bortel | pondělí 7.4.2008 13:45 | karma článku: 26,56 | přečteno: 4065x
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1757x
advokát