Michal Bortel

Hlasovat o Topolánkovi není ústavní problém!

30. 03. 2008 21:23:14
Již pár desítek hodin se v našich médiích diskutuje názor Jiřího Paroubka, který zvažuje možnost hlasovat o důvěře Poslanecké sněmovny v Mirka Topolánka. Proč to není problém?

Ústava ČR definuje vztah Vlády ČR a Poslanecké sněmovny jako vztah odvozené legitimity Vlády od Poslanecké sněmovny. Vláda získává důvěru na základě hlasování v Poslanecké sněmovně. Jako celek odpovídá sněmovně, stejně jako premiér a jednotlivý ministři např. při poslaneckých interpelacích se zodpovídají ze své činnosti poslancům.

Případné hlasování o vyslovení nedůvěry Mirku Topolánkovi nelze posuzovat prizmatem ústavní normy, ale optikou politického usnesení. Kdyby (teoreticky) Poslanecká sněmovna přijala usnesení, že nedůvěřuje premiérovi, bylo by takové usnesení čistě politickou deklarací, kterou nelze právně ani jinak vymáhat. Ostatně Poslanecká sněmovna nebo Senát přijímají celou řadu deklarací, které mají pouze politický charakter a nejsou právně závazná.

Máme-li premiéra, který v mnoha případech ignoruje jednání Poslanecké sněmovny, ani bych se nedivil, kdyby takové usnesení bylo schváleno. Zajímavé by bylo, kdyby o vyslovení nedůvěry panu Topolánkovi hlasovali poslanci v tajném hlasování... Třeba bychom se divili, kolik koaličních poslanců by nás překvapilo svým názorem na premiéra.

Autor: Michal Bortel | karma: 13.65 | přečteno: 1329 ×
Poslední články autora